Adres:

Kerkstraat 2-12
Sommelsdijk

Advies openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 14:00 tot 17:00 uur
Woensdag: 10:00 tot 12:00 uur en 14:00 tot 17:00 uur
Donderdag: 14:00 tot 17:00 uur
Vrijdag: 14:00 tot 17:00 uur
Zaterdag: 14:00 tot 17:00 uur
Zondag: Gesloten

Website:

Contact

info@streekmuseum.nl

Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Streekmuseum Sommelsdijk

Het mooiste straatje van Goeree-Overflakkee is in Sommelsdijk.

In de Kerkstraat vind je een rij trapgevelhuisjes uit de 17e eeuw met daarin een verrassend leuk museum voor jong en oud. Niet voor niets dat het gehele complex opgenomen is in Madurodam.

Streekmuseum Sommelsdijk
In negentien afdelingen wordt in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee de geschiedenis van het Zuid-Hollandse eiland op overzichtelijke, en soms verrassende wijze, weergegeven.

Proef de sfeer van lang vervlogen tijden en maak een tijdreis door tweeduizend jaar eilandgeschiedenis.

De mensen op het eiland Goeree-Overflakkee zijn omgeven door water en leefden lang in isolement.

De Watersnood 1953 in Virtual Reality

Streek museum Sommelsdijk

Beleef nu zelf hoe de eilanders hebben leren leven en overleven met water. Het water als vriend, maar ook als vijand. De met een landelijke filmprijs genomineerde Virtual Reality beleving over de Watersnood van 1953 is zeer de moeite waard!

“Indringend” en “Realistisch” zijn de opmerkingen van de bezoekers. Op Goeree-Overflakkee is de Ramp van 1953 gevoelige materie.

Het museum is interactief en bevat diverse touchscreens met filmpjes over de ontstaansgeschiedenis van het eiland, de visserij, de havenkanalen, maar ook over de Romeinen en de Watersnoodramp van 1953.

De grootste middeleeuwse muntenschat van Nederland

“Hét Schateiland van Nederland” noemde de media Goeree-Overflakkee toen in Dirksland een opmerkelijke vondst werd gedaan
.
Er werden maar liefst 3000 zilveren munten opgegraven. De meeste munten dateren uit de veertiende en vijftiende eeuw.

Het totaal aantal munten, los en in de klomp, wordt ruwweg geschat op 3000!

Het blijkt de grootste middeleeuwse muntenschat van Nederland te zijn.

De expositie bestaat uit een replica van de klomp, de pot waarin de schat zat en een groot aantal originele zilveren munten.

Dagelijks leven rond 1900

Maak kennis met het leven op Goeree-Overflakkee rond 1900. Wat deden de mensen? Hoe woonden zij? Welke kleding droegen zij? Waan je even honderd jaar terug in de tijd in de Flakkeese woonkamer. Oefen het bekende leesplankje in de historische schoolklas. Geniet van de typische sieraden en streekdracht op de afdeling Streekdracht.

Oude ambachten

Het Flakkeese volkslied zingt ervan en de volksaard van het eiland toont het. Al eeuwen wordt op Goeree-Overflakkee hard gewerkt voor de kost. Zie hoe dit vroeger in z’n werk ging in het oude straatje met ambachten op de museumzolder. Maak kennis met verschillende oude ambachten en bekijk en snuif de geur op van onze smederij op de begane grond. Met verschillende geluidsfragmenten komen de ambachten tot leven.

Landbouw en visserij

Het kofjekokertje, de jongste aan boord van het vissersschip, en het koeienwachtertje, de jongste arbeider in de landbouw. Beiden staan ze symbool voor een eeuwenlange traditie van de zee bevaren en het werken op het land. In ons museum zijn twee afdelingen die aan die traditie aandacht besteden.

Streekhistorie

Al in de Romeinse tijd was op Goeree-Overflakkee sprake van bewoning. Ook het ontstaan van de Flakkeese polders in de middeleeuwen liet sporen na in de bodem. Bekijk op de tweede verdieping unieke vondsten die zijn opgegraven door historische vereniging De Motte en speel op de touchscreentafel de archeologiespelletjes. Op de zolder heeft Stichting WO2GO een prachtige expositie ingericht over het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog.